Hoe start ik in bijberoep?
Starters
May 8

Hoe start ik in bijberoep?

Bizzey
Bizzey

Is zelfstandig in bijberoep worden iets voor jou? Dan moet je weten onder welke voorwaarden dit kan en wat er bij komt kijken.

De basisvoorwaarden

 • Je werkt in loondienst voor minstens 50%
 • Je staat in het onderwijs en bent vastbenoemd voor minstens 60% of werkt minstens 50% als contractueel
 • Je werkt als ambtenaar voor minstens 50%

Met of zonder BTW werken

Als bijberoeper kun je kiezen of je met of zonder BTW wil werken op je facturen. 

Werken zonder btw

Verplichting:

Onderaan de factuur moet volgende tekst vermeld worden:

Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. BTW niet toepasselijk.

Voordelen:

 • Werken zonder BTW zal ervoor zorgen dat de eindfactuur van je klant goedkoper is dan een fulltime zelfstandige die wel BTW moet betalen. Omdat je geen BTW aanrekent komt er ook geen 6-21% btw bovenop het bedrag dat je wil vragen voor het werk. 
 • De boekhouding van je bedrijf is een stuk eenvoudiger en moet slecht 1x op een jaar gebeuren door de boekhouder. Hierdoor bespaar je tijd en geld bij je boekhouder.

Nadelen:

 • Doordat je geen BTW mag aanrekenen kun je ook geen BTW recupereren. Dit zorgt ervoor dat grote aankopen of investeringen duurder zullen zijn dan wanneer je zou werken met BTW.

Werken zonder BTW is ideaal voor mensen die zich nog geen wegwijs weten in het zelfstandig gebeuren. Indien blijkt dat zelfstandig zijn op je lijf staat geschreven kun je ten alle tijden overschakelen naar het werken met BTW

Werken met btw

Voordelen:

 • Investering & aankopen zijn voordeliger wanneer je werkt met BTW. De BTW die je betaalt op de facturen kun je recupereren.

Nadelen:

 • De boekhouding van je bedrijf wordt een stuk complexer en moet 4x op een jaar gebeuren. Dit zorgt ervoor dat je boekhouder meer tijd zal moeten spenderen aan jouw boekhouding en dit zul je ook zien op de eindfactuur.

Oprichtingskosten

Bij het opstarten van gelijk welk type onderneming is er altijd een eenmalige opstart kost van ±90 euro die je moet betalen. Naast de opstart kost ben je ook verplicht om een ondernemingsnummer (BTW nummer) aan te vragen.

Een BTW nummer kun je volledig kosteloos aanvragen bij je lokale btw-kantoor of voor een kostprijs van ±70 euro bij een ondernemingsloket zoals acerta, xerius of liantis

Sociale bijdragen

Net zoals een full-time zelfstandige ben je ook verplicht om sociale bijdragen te betalen als bijberoeper. Hoeveel dit bedraagt hangt van enkele factoren af.

Verdien je als bijberoeper minder dan 1.548,18 euro op jaarbasis dan hoef je geen sociale bijdragen te betalen.

Bedraagt je jaarlijks inkomen meer dan 1.548,18 euro dan ben je verplicht om sociale bijdragen te betalen. Het minimum aan bijdragen die je moet betalen bedraagt 82,47 euro per kwartaal

Dit is echter het minimum. Het werkelijke bedrag dat betaalt moeten worden wordt berekent op basis van je werkelijke inkomsten doorheen 3 volle werkjaren.

Veel zelfstandige bijberoepers opteren daardoor om vrijwillig meer te betalen dan het wettelijk minimum zodat ze op het eind van deze 3 jaar geen uitzonderlijke bedragen moeten achter dragen.

Provinciebelastingen

Naast sociale bijdragen hanteren sommige provincies ook provinciebelastingen. De kost verschilt van provincie tot provincie en naargelang van het oppervlak van je bedrijf zal dit bedrag rond de 65-125 euro bedragen.

Conclusie

Het starten als zelfstandige in bijberoep is helemaal niet moeilijk. Alle kosten die je het eerste jaar maakt door op te starten kun je ook meteen inbrengen als beroepskost. Maak je vervolgens 0 euro winst het eerste jaar dan moet je dit niet zien als een verlies. Je kunt namelijk je belastingsbrief die voort vloeit uit je hoofdberoep verminderen door de kosten die je maakt in bijberoep.

Alle kosten op een rij:

 • Eenmalige kost: 90 + 70 = 160 euro
 • Jaarlijkse kost: (82,47 x 4) + 65 = 394,88 euro
 • Totaal:  554,88 euro


Pro tip: Registreer je gratis op Bizzey en we helpen je graag verder om je bedrijf op te starten.Deel dit artikel:

Meer artikelen

Bereken de economische impact van het coronavirus op uw bedrijf

Bereken de economische impact van het coronavirus op uw bedrijf

Via de eenvoudige rapportage tool in Bizzey berekenen wat de financiële impact is van de coronacrisis.

Lees verhaal
Eenvoudig boekhouden met Yuki

Eenvoudig boekhouden met Yuki

Automatiseer jouw boekhouding zonder zelf te boeken door Bizzey te koppelen met Yuki

Lees verhaal
Eenvoudige betalingen met QR codes

Eenvoudige betalingen met QR codes

Wordt tot 3x sneller betaald door gebruik te maken van QR codes op jouw facturen.

Lees verhaal

Blijf op de hoogte

Ontvang elke week geweldige content in je inbox. Geen spam.
Enkel geweldige content, we delen je email niet met derde partijen.